Dzisiaj jest: 12 października 2024  /  Imieniny: Krystyny, Maksa, Serafiny

Agroturystyka Kaszuby - noclegi na wakacje, nad jeziorami, nad morzem


Potrawy kaszubskie

4 styczeń 2017
Kluski ziemniaczane pół na pół z ziemniaków gotowanych i surowych. Podałam je z pysznym sosem z suszonych grzybów.
0,5 kg mączystych ziemniaków gotowanych
0,5 kg surowych ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
szczypta soli

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i przecisnąć przez praskę.
Ziemniaki surowe obrać, zetrzeć na tarce o małych otworach i dobrze odcisnąć. Dobrze jest wyłożyć je na gęste sito, obciążyć np. miseczką i zostawić na 15 minut, aby odprowadzić cały sok.

Oba rodzaje ziemniaków połączyć ze sobą, dodać jajko, mąkę, szczyptę soli i wymieszać łyżką aby składniki się dobrze się połączyły. Uformować kulki z ciasta.

Zagotować osoloną wodę w garnku. Kulki wkładać na wrzątek i gotować 4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjąć kluski łyżką cedzakową.

Podawać można z przygotowanym wcześniej sosem z grzybów suszonych.

powrót